In2CRM versterkt duurzaamheidsinzicht met nieuwe MKI-integratie

.

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker, zowel voor grote organisaties als voor kleinere toeleveranciers.
Met de nieuwe Europese richtlijn ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ (CSRD) moeten bedrijven hun milieuprestaties nauwkeurig rapporteren. Dit brengt de vraag naar gedetailleerde milieu gegevens naar voren, zoals de milieukostenindicator (MKI).

De MKI biedt een effectieve manier om de milieueffecten van producten en diensten inzichtelijk te maken.
Voor gebruikers van In2CRM kan deze integratie een doorslaggevende rol spelen bij aanbestedingen en het versterken van je concurrentiepositie.

Wat is de MKI?

De milieukostenindicator (MKI) is een waarde die de milieueffecten van een product, dienst of materiaal samenvat in één enkele score van milieukosten.
Dit zijn de hypothetische kosten om de negatieve milieueffecten van een product ongedaan te maken. Al deze waardes worden opgeslagen in de Nationale Milieu database.

Duurzaam ondernemen

Vanaf 1 januari 2024 is deze nieuwe (CSRD) richtlijn van kracht voor grote organisaties. Deze richtlijn verplicht bedrijven tot een duurzaamheidsrapportage waar kan worden aangetoond hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Een belangrijk onderdeel van deze rapportage is de levenscyclusanalyse (LCA), die het energie- en materiaalverbruik in alle levensfasen van een product in kaart brengt. De uitkomst van de LCA is dus deze milieukostenindicator.

Het effect op kleinere organisaties

Hoewel de CSRD-richtlijn gericht is op grote organisaties, heeft het ook directe gevolgen voor kleinere bedrijven. Grote bedrijven moeten in hun duurzaamheidsrapportage laten zien hoe hun hele keten presteert op het gebied van duurzaamheid. Daarom zullen zij hun kleinere toeleveranciers om informatie vragen die nodig is voor hun eigen rapportages.

Belang van de MKI bij aanbestedingen

Vanuit de gebruikers van In2CRM krijgen we steeds vaker het verzoek om de MKI van hun aangeboden producten te vermelden, omdat dit bij aanbestedingen een belangrijk criterium is. De leverancier met de laagste MKI-score heeft de minste impact op het milieu en maakt daardoor meer kans om aanbestedingen te winnen. Met de integratie van de milieukostenindicator in In2CRM bieden we een effectief hulpmiddel om je milieuprestaties te verbeteren en je concurrentiepositie te versterken.

Heb je interesse in deze integratie? Neem dan contact op met je In2CRM consultant!